mig centenar de joves pinten un mural a l'entrada de Tortosa
per commemorar els 300 anys d'ocupació borbònica de la ciutat i reivindicar que la lluita pels Països Catalans continua viva
Mig centenar de joves convocats per les assemblees de Maulets i el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) de Tortosa van realitzar un mural acompanyats amb la música de dolçaines, amb este acte s'han volgut commemorar els 300 anys d'una ocupació borbònica de la ciutat, amb la certesa que commemorar no vol dir viure en el passat, sinó refermar la lluita per recuperar els nostres drets i construir un futur en llibertat.
El 15 de juliol de 1708 les tropes de Felip de Borbó ocupaven definitivament la ciutat de Tortosa, després d'un llarg mes de setge. Un any abans, el 25 d'abril del 1707 amb la batalla d'Almansa s'iniciava la dominació política, militar, econòmica i social del Regne d’Espanya sobre els Països Catalans. Este procés d’ocupació es completaria amb la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714 i el 1715, amb la caiguda de Mallorca i culminaria amb el Decret de Nova planta, pel qual es suprimien les lleis i l'ordenació territorial pròpia del nostre territori, els prohibia la llengua catalana i s'iniciava una repressió ferotge contra el nostre poble.
És per això, que dins el marc de la campanya "300 anys d'ocupació i de resistència", aprofitem per reivindicar i denunciar com encara avui en dia els estats espanyol i francès continuen l'intent de destruir-nos com a poble i com dia a dia cal lluitar per les nostres llibertats. Com encara avui cal lluitar per la defensa de la unitat de la llengua catalana davant els constants atacs blavers; o com cal defensar el nostre dret a viure plenament en català a la nostra terra, contra atacs com el del "Manifiesto por la lengua común", la tercera hora de castellà a les aules del Principat o la impossibilitat d'estudiar íntegrament en català a moltes universitats del país.
També cal lluitar perquè amb Transvasaments, línies de Molt Alta Tensió, Trens d'Alta Velocitat, o diferents plans territorials i projectes urbanístics s'està construint un model de país que deixa poca esperança per al futur i que ens converteix només en el "balneari d'Europa". En este futur que ens volen imposar no hi cap ni la nostra llengua ni la nostra cultura, tampoc el nostre territori o els nostres drets com a treballadores i treballadors.
Ens diuen que vivim en el passat i que tenim massa present un simbolisme arcaic. Deu ser per això que encara existeix el delicte d'ultratge a la bandera (espanyola), pel qual dos joves van ser detinguts el passat 25 d’abril de 2007, quan canviaven la bandera espanyola per una Estelada a Montjuïc; o al setembre, a Girona, la visita dels reis espanyols encenia el rebuig popular i la crema de fotografies dels reis encara ara està portant molts joves a judici o el cas del jove de Terrassa, Franki, que està complint pena de presó per arrencar una bandera espanyola.
Els joves i les joves no oblidem les nostres arrels i la lluita que al llarg de la història hi ha hagut arreu dels Països Catalans, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó per la construcció d'un futur de llibertat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada