18 d’abril del 2007

Presentació pública del VI Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana.



Membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han presentat en roda de premsa a València la nova edició del Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana, que tindrà lloc a València els dies 25, 26 i 27 d'abril d'enguany. A continuació adjuntem un resum del contingut més destacat de la presentació pública d'aquest sisena edició, que ha tingut lloc aquest matí.





VI CONGRÉS D’ESTUDIANTS DE FILOLOGIA CATALANA

“JOAN FUSTER I ORTELLS”




Els propers dies 25, 26 i 27 d’abril tindrà lloc a la Universitat de València el VI Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana. Amb aquesta ja en són sis les edicions d’un projecte que començà el curs 1998/99 amb l’AEN (Assemblea d’Estudiants Nacionalistes) a la mateixa Universitat de València. Durant aquests 9 anys l’antiga CEPC (Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans), va prendre el relleu i ha estat portant la veu, les inquietuds i els interessos dels estudiants i les estudiantes de filologia catalana cada edició a una universitat diferent dels Països Catalans. Aquest any som el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) qui organitzem el VI Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana aprofitant tot aquest bagatge en experiència a més dels avantatges que suposa estar en una organització present a totes les universitats de la Xarxa Joan Lluís Vives.

Aquestes jornades pretenen esdevenir una eina de treball que complemente la formació acadèmica dels estudiants i les estudiantes de filologia catalana. Per tal de dur a terme aquest aprofundiment en temes desatesos pels plans d’estudis, pensem que l’estudiant ha de ser la figura central d’aquest procés, sense que es subordine el contingut acadèmic a parer del professorat, i per tant, reivindicant l’autonomia de l’estudiant i l’autoaprenentatge. Per tal d’aconseguir-ho entenem que cal un anàlisi profund i comú per part dels estudiants i les estudiantes i per tant hem configurat un format de congrés on inserim grups de debat on s’analitzen críticament els temes treballats i s’extreguen conclusions, proporcionant-nos així un altre tipus de referències acadèmiques que es tradueixen en nous continguts.

Un altre aspecte que ha estat una tònica de cara a organitzar el VI Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana ha estat la participació estudiantil, ja que des del SEPC pensem que aquest congrés és un projecte de tots i cadascun dels estudiants de Filologia Catalana. En aquesta línia diferents estudiants i estudiantes d’arreu de les universitats als Països Catalans, mitjançant assemblees obertes i via web han presentat diferents propostes recollides en gran part al programa d’actes.

Aquest any, el Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana girarà entorn a la figura il·lustre d'En Joan Fuster i Ortells. La fervent ànsia d'anàlisi de Fuster el portà a ser considerat ja en el seu moment, no sols en l'àmbit social, sinó també en l'acadèmic, una de les grans figures de la cultura i la intel·lectualitat catalanes. El compromís amb els seus ideals i el seu poble fou més que remarcable i va veure en l'assaig la metodologia idònia mitjançant la qual exposar les seues conviccions sobre una societat oberta, dinàmica i profundament crítica. En la mateixa línia, va redefinir els conceptes d'identitat nacional, i amb la seua contribució a crear una consciència unitària sobre la vida cultural i civil dels Països Catalans.