6 de maig del 2007

Article: "Cardedeu, un any després de Sueca, consolida el SEPC".

En dates del primer aniversari de l’organització estudiantil, l’article esdevé una valoració del primer any de treball, tot fent balanç de la tasca desenvolupada pel conjunt de persones, que de forma molt diversa, donen sentit a aquesta eina dels i les estudiants catalanes.


CARDEDEU, UN ANY DESPRÉS DE SUECA, CONSOLIDA EL SEPC

Els passats dies 5, 6, 7, i 8 d´abril tingué lloc a Cardedeu (el Vallès Oriental) una nova edició de la Trobada d´Estudiants dels Països Catalans. Enguany aquesta arribava a la quarta edició, però aquest no és el fet més significatiu pel més de mig miler de persones que posem il·lusió al projecte del Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans.

La trobada d´aquest curs 2006-2007 era important en tant que ha estat la primera que s´ha organitzat sota el paraigües d´unes noves sigles. Tot just farà un any de la fundació a Sueca (la Ribera Baixa) del SEPC, el fil conductor del que foren la Coordinadora d´Estudiants dels Països Catalans (CEPC) i l´Alternativa Estel, i és per això que l´edició d´aquest any, celebrada a Cardedeu, era un nou repte i d´alguna forma suposava una avaluació de la salut de la nova organització davant dels moviment populars, la comunitat educativa i els mateixos mitjans de comunicació. I el cert és que la Trobada va superar el repte amb escreix i va visualitzar el futur d´aquest projecte que bufarà la primera espelma el proper 1 de maig.


Sueca, Bao, Cardedeu...

Aquests 365 dies han donat per molt: L´1 de maig naixíem a Sueca, i ja la següent setmana enviàvem una delegació al Fòrum Social Europeu a Atenes on es participà en un seminari sobre moviment estudiantil al costat de les veus d´altres països. L´11 de maig tingué lloc una mobilització europea en defensa l´ensenyament públic on vam fer visible que el nostre marc de mobilització són els Països Catalans. I abans de les vacances d´estiu, ens vam continuar oposant a les reformes estatutàries que no s´adeqüen a les necessitats del nostre poble, amb la difusió dels nostres argument sense tabús allà on fos necessari.

Passava l´estiu i arribava a Girona el judici pels quatre estudiants que el 2000 foren detinguts per mobilitzar-se contra la LOU, i també arribava un nou curs: noves presentacions de l´organització d´estudiants, actes inaugurals on la reivindicació era present, i la publicació del primer número de La Remor, la revista del SEPC. Durant el curs 2006-2007, amb un ritme frenètic, hem estat a París on hem participat al Fòrum Europeu d´Estudiants, hem viatjat a Còrsega i hem estat convidats a Grècia on hem palpat el clima de les mobilitzacions dels companys grecs.

El 16 de novembre vam tornar a sortir al carrer, de nou a nivell continental. I a finals d´aquell mes, celebràvem a Bao (el Rosselló) la primera assemblea nacional desprès de la constituent de Sueca. L´any tancava les portes amb la manifestació del 31 de desembre a Ciutat, a l´illa de Mallorca.

Ara bé, enmig de tantes mobilitzacions i grans actes, cal no oblidar el 25 de novembre o el 8 de març, i sobretot la lluita sindical del dia a dia, de les millores, de la transformació social des de les aules, de les sinergies amb la comunitat educativa, de la feina coherent i persistent per assolir un ensenyament públic, popular, de qualitat, català i antipatriarcal; aquesta tasca, que duen a terme centenars de militants des dels centres d´ensenyament, esdevé així, el motor que dóna vida a tot plegat de nord a sud del país.

És d´aquesta manera com després de la nostra primera "temporada", podem fer balanç i humilment considerar, que el SEPC ha fet front amb molta dignitat a les dificultats d´encetar un projecte, i ha doblegat fermament les difamacions vers el projecte o les pressions polítiques. L´organització estudiantil té capacitat de treball, una formes de fer pròpies constructives i madures, i una voluntat aglutinadora que permet integrar en el seu si maneres de fer i de pensar molt diverses.

Des dels instituts i les universitats d´arreu del nostre poble, el SEPC s´ha anat consolidant, amb unes pràctiques desacomplexadament d´esquerres i independentistes en la defensa dels interessos de l´estudiantat, com una eina que, compleix així la funció d´eixamplar l´espai polític ideològic de l´esquerra independentista.


Adrià Castellví i Pérez.
Portaveu del Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans.