20 de març del 2009

Mostres de suport als estudiants i de rebuig a la brutalitat policial


Després de les brutals càrregues dels Mossos d'Esquadra al llarg de tot el dimecres 18 de març, diverses entitats ciutadanes, organitzacions polítiques i sindicats de treballadors han emès comunicats mostrant el seu suport als estudiants, manifestants, periodistes i vianants que van patir agressions per part dels agents antiavalots del cos policial autonòmic, i han rebutjat l'actuació d'extrema violència de la policia. Totes les veus socials, sindicals i polítiques coincideixen en que l'actuació va ser desproporcionada i indiscriminada i pròpia d'estats dictatorials. A Lleida s'ha celebrat una manifestació de suport als estudiants represaliats de Barcelona.

- Comunicat de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP):

Davant del desallotjament violent de l’edifici central de la UB dels estudiants mobilitzats des de fa quatre mesos per reclamar un referèndum sobre el Pla Bolonya, la Candidatura d'Unitat Popular vol fer públiques les següents consideracions:

- Denunciem una actuació polícial que recorda temps pretèrits on els estudiants eren brutalment apallissats per reclamar la més elemental democràcia.
- Denunciem que l’actitud de la Conselleria d’Interior, encapaçalada per Joan Saura i el seu partit IC, i del Rectorat de la UB ha trencat qualsevol pont de diàleg amb els estudiants, un pont que sí que s’estava produint abans del brutal desallotjament d’ahir.
- Recodem que el motiu de la protesta estudiantil dels darrers mesos és la lluita a favor d’un ensenyament de qualitat i públic, a l’abast de totes les classes populars catalanes.
- Tota la nostra solidaritat a les companyes i companys del SEPC i a la resta d’estudiants en lluita per una universitat pública, molt especialment a la gent que ahir va ser brutalment apallissada. A tots ells els enconratgem a continuar la lluita i els estenem la nostra mà.
I per últim, aprofitem per emplaçar a tot el món educatiu a mobilitzar-se a la manifestació d’avui per reclamar una educació pública i de qualitat al nostre país i també per solidaritzar-nos amb el militant del SEPC Tomàs sayès, en vaga de fam des de fa setmanes.
Candidatura d’Unitat Popular
Països Catalans, 19 de març de 2009
- Comunicat d'Endavant-OSAN:
Endavant (Organització Socialista d'Alliberament Nacional) vol denunciar el desallotjament per part dels Mossos d'Esquadra de l’edifici del rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) i la repressió desfermada contra el moviment estudiantil.

Aquest desallotjament és responsabilitat del rector, Dídac Ramírez, i haurà d'assumir-la. Per aquest motiu donem suport a la demanda de dimissió del rector i del seu equip rectoral expressada pel SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans).
L’entrada de la policia a les universitats catalanes és una violació de l'autonomia universitària. Darrerament, i fins i tot dins aquest mateix cicle de lluites, ha esdevingut un fet habitual, particularment des del desplegament dels Mossos d'Esquadra. Aquest fet, malgrat que provoca encara la indignació ritual de certs sectors del propi sistema, es farà més freqüent si els estudiants continuen amb la fermesa demostrada fins ara defensant la universitat pública catalana, la seva qualitat i la seva accessibilitat a la classe treballadora. Endavant vol mostrar el seu suport als estudiants en lluita, i al SEPC en particular, per la lluita desenvolupada fins ara i per la que vindrà, i demanar als treballadors catalans i al moviment antirepressiu el màxim suport als represaliats. La lluita per la universitat pública és la lluita pels serveis públics, contra les privatitzacions i, en definitiva, contra la crisi que els treballadors patim des de molt abans que els mercats financers.
Ens adherim també a l'exigència, expressada pel SEPC, de dimissió del senyor Josep Huguet, Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, per donar suport i ser un dels impulsors de l’estratègia repressiva contra el moviment estudiantil català.

Finalment, Endavant vol també fer una crida als treballadors catalans, estudiants i no estudiants, a la lluita contra el Pla de Bolonya i en defensa de la universitat pública i l'ensenyament públic català. Per això demanem:
- Que respongueu a les convocatòries del SEPC.
- Que, en conseqüència, doneu suport a la vaga d'estudiants contra la repressió policíaca i el Pla de Bolonya convocada pel SEPC pel dia 26 de març.
- La lluita per la universitat pública és la lluita pels serveis públics, contra les privatitzacions i, en definitiva, contra la crisi que els treballadors patim des de molt abans que els mercats financers. Per això us convoquem també a la manifestació convocada a Barcelona pel 28 de març i a prendre part en les mobilitzacions de la setmana de lluita que començarà aquell mateix dia i fins el 4 d'abril.

Endavant (OSAN)
Països Catalans, 19 de març del 2009
- Comunicat de la Intersindical-CSC:

Davant els lamentables incidents que van tenir lloc durant el dia d’ahir i l’actuació policial desmesurada, la Intersindical-CSC condemna els mètodes violents aplicats i les brutals agressions contra estudiants, periodistes i manifestants, diversos dels i les quals són militants del sindicat, i considera que:
- la decisió de fer entrar la policia a la Universitat és pròpia d’altres èpoques, en cap cas és justificable i pot haver esmicolat les poques opcions de diàleg que quedaven per debatre el millor model universitari que ens cal;
- l’actuació dels Mossos ha estat desproporcionada, gratuïta i premeditada i requereix una investigació profunda, per tal d’expedientar els/les nombrosos/es membres del cos que s’hagin excedit;
- les responsabilitats, però, no poden quedar-se aquí i cal que els i les superiors del cos que van planificar l’actuació i els càrrecs polítics que l’han permès o justificat també depurin responsabilitats;
- és el moment de paralitzar el procés d’aplicació del projecte d’Espai Europeu d’Ensenyament Superior a les universitats catalanes, per tal d’impulsar definitivament un procés obert i constructiu amb l’objectiu de consensuar un model que satisfaci totes les parts, sense maximalismes ni postures inflexibles.

Igualment, la Intersindical-CSC es vol solidaritzar amb tot/a aquell/a manifestant, estudiant o periodista agredit/da en les manifestacions d’ahir i en desitja la més ràpida recuperació.
Intersindical-CSC
19 de març de 2009
- Comunicat del sindicat USTEC-STEs:

Davant de la violència produïda per l’acció policial aquesta matinada contra els i les estudiants tancats a la Universitat de Barcelona en protesta per l’aplicació del Pla Bolonya, i que s’ha repetit aquest matí en les càrregues contra els i les manifestants que protestaven contra aquest fet, USTEC-STEs manifesta la seva més enèrgica repulsa contra una actuació impròpia d’una democràcia suposadament consolidada, en què les institucions han de promoure el diàleg amb els i les ciutadans/es i no pas recórrer a la repressió pura i dura quan no són capaços de convèncer amb arguments.
USTEC·STEs
18 de març de 2009

Després de la brutal i indiscriminada actuació d'avui dels Mossos d'Esquadra contra els estudiants a Barcelona, des de Maulets, el jovent independentista revolucionari volem manifestar que la repressió no aturarà la lluita en contra de la implantació de l'EEES, que s'equivoquen si pensen que amb la por podran fer-la retrocedir. Aplicant la força d'aquesta manera només demostren que ja no els queden altres vies per aconseguir aplicar les mesures que necessiten implantar. Contra Bolonya, contra les privatitzacions i la retallada de drets, ja no estem disposades a cedir.
Exigim la dimissió dels rectors de la UB, Dídac Ramírez, de la UAB,Anna Ripoll, i de la UPF, per ser còmplices de la repressió dels Mossos permetent-ne l'entrada a les universitats. I també del conseller Huguet, la comissionada d'universitats Blanca Palmada, i del conseller d'interior, Joan Saura. Ha de quedar ben clar que no perdonarem la seua connivència i complicitat amb la brutalitat de la policia.
Reiterar la nostra solidaritat amb en Tomàs Sayes, en vaga de fam per la universitat pública ja fa 26 dies, i denunciem l'intent de silenciació del cas. El silenci mediàtic i la manipulació per part dels mitjans no fa més que encobrir la realitat i no aconseguirà que la mobilització continue creixent.
També exigim la lliure absolució de tots els detinguts en la jornada de lluita d'avui i volem mostrar-los la nostra solidaritat.
Emplacem tots els joves dels Països Catalans, estudiants, treballadors, aturats o precaris, a participar de les mobilitzacions que es convoquen properament. Perquè la millor manera de mostrar la nostra solidaritat és fer-ho colze a colze amb els estudiants i en les mobilitzacions.

La repressió no ens aturarà! Fora els mossos de les universitats!
Maulets, el jovent independentista revolucionari
Països Catalans, 18 de març de 2009
- Comunicat de la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI):

Davant de la gravetat dels fets la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI):
- Exigim la dimissió i destitució dels responsables polítics, Joan Saura, Josep Huguet, Dídac Ramírez, i materials, el cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, d'aquests actes.
- Exigim la llibertat immediata i sense càrrecs de tots els estudiants detinguts.
- Demanem, un cop més, l'aturada de l'aplicació del procés de Bolonya i la readmissió dels sis estudiants expulsats de la UAB.
Al mateix temps volem mostrat tot el nostre suport al moviment estudiantil i la seva lluita, que és la nostra, per aturar l'EEES. Entenem que la privatització i mercantilització de l'educació és un pas més en l'ofensiva capitalista per fer negoci amb els nostres drets.

Per tot això emplacem al conjunt del jovent català a assistir a les properes convocatòries i a mostrar el seu rebuig front l'actuació policial i lluitar per aturar el Pla de Bolonya.
CAJEI
Barcelona, 18 de març de 2009
- Comunicat de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya:

El desallotjament a l’edifici central de la UB ha començat a dos quarts de sis del matí, i al llarg del matí els agents han carregat contra els estudiants en diverses ocasions. La tancada a la UB s’havia fet a l’acabament d’una manifestació contra l’Espai Europeu d’Educació Superior, conegut com al Pla Bolonya, per a la privatització, mercantilització i elitització de l’ensenyament universitari. Aquesta fou la primera de les universitats del Principat que els estudiants van ocupar en començar les protestes. A l’exterior de l’edifici de plaça Universitat s’han concentrat grups d’estudiants que han demanat dimissió del rector que havia mentit quan va prometre que no els desallotjarien per la força.
El rector de la UB, que ahir mateix deia "jo no desallotjaré el rectorat", avui ha fet declaracions dient que degut a que ahir es van donar comportaments violents a la Facultat de Geografia i Història (UB Raval), ha decidit tirar pel dret i acabar amb la "violència" i per tant amb l’ocupació del Rectorat.
Amb aquesta aposta per la violència contra els estudiants del rector Dídac Ramírez s’afegia a la via autoritària iniciada pels rectors de la UAB i de la UPF, i que té ple suport del govern PSOE-ERC-IC-EUiA i l’oposició, entestats a imposar a qualsevol preu l’aplicació de l’EEES .
El que s’ha vist durant el desallotjament del rectorat i durant tot el mati, durant les protestes, accions, talls de carrers i manifestacions per part dels estudiants, ha estat una actitud extremadament xulesca i violenta per part dels mossos d’esquadra, carregant violentament i colpejant de forma totalment indiscriminada els/les estudiants. El matí s’ha acabat amb diversos estudiants detinguts i desenes de ferits per l’actuació policial, entre ells diversos periodistes que cobrien els fets.
La manifestació convocada a les 20 h. des de plaça Universitat en protesta per l'actuació policial i el desallotjament de la UB, en la que han participat diversos milers de persones, s'ha vist de nou reprimida amb contundència pel mossos d'esquadra, que des de plaça Catalunya han realitzat duríssimes i indiscriminades càrregues contra els manifestants.
Està clar que l'actuació policial d'avui no respon a l'actitud individual d'alguns membres dels cossos policials, l'actuació policial d'avui ha estat perfectament planificada des de les cúpules policials i governamentals catalanes.
El context escollit pel tripartit per ordenar el desallotjament, el dia següent de la detenció de l’activista anticapitalista Enric Duran a la mateixa UB, que ha passat pràcticament desapercebuda i silenciada, i a les portes de la jornada de vaga i manifestacions de l’ensenyament públic d'aquest 19 de març, realment dóna molt que pensar.

Des de la Confederació General del Treball, tota la nostra solidaritat amb els estudiants en lluita contra el Pla Bolonya i contra la repressió que estan patint.
Secretaria Comunicació CGT Catalunya
Barcelona, 18 de març de 2009
- Comunicat del Grup de Periodistes Ramon Barnils:

L'actuació policial del passat 18 de març, les carregues indiscriminades i desproporcionades fetes per les unitats d'antidisturbis dels Mossos d'Esquadra a Barcelona contra col·lectius d'universitaris crítics amb l'anomenat procés de Bolonya ha encès tots els llums d'alarma.
Més enllà de les valoracions que es puguin fer sobre les crítiques al procés de Bolonya, amb les seves formes diverses, el Grup de Periodistes Ramon Barnils fem les següents consideracions:
- Entenem que l'actuació policial, per desmesurada i indiscriminada, significa un revés al debat necessari que una reforma del sistema universitari europeu necessita.
- A més de considerar incomprensible la virulència de les càrregues policials, l'actuació de les que se suposen que són forces de l'ordre va travessar una línia que considerem especialment greu, en carregar i agredir indiscriminadament periodistes i reporters gràficspresents en les manifestacions d'estudiants.
- Protestar per aquesta actuació policial no és una defensa corporativista, tot i que som totalment solidaris amb els companys iles companyes que han estat agredits. Va molt més enllà. La nostra protesta més enèrgica és per defensar valors bàsics de la democràcia, com el de la llibertat d'expressió i d'informació.
- L'actuació policial del passat 18 a Barcelona, no fou un incident aïllat d'un agent descontrolat. Moltes imatges i testimonis recullen que les agressions a periodistes van ser premeditades. Aquest tipus d'actuacions no poden ser considerades “normals” d'una societat democràtica o errors en els “protocols” d'actuació de la policia. És molt més greu que això. Voler silenciar els informadors ha de ser considerat com un atac frontal als valors democràtics més essencials. I ha de ser objecte de preocupació de les nostres institucions i dels nostres responsables polítics.
- Per això, considerem que els responsables d'aquest cos policial han de donar explicacions per aquesta actuació. Han d'aclarir quin era l'objectiu de carregar i colpejar els professionals de la informació presents a la manifestació, han d'aclarir qui va donar l'ordre de la càrrega, per què es va optar per una càrrega policial desmesurada contra els manifestants. Han d'explicar quin era el perill tan greu que va dur a la Policia de Catalunya a actuar com un cos d'un país sense democràcia.
- Així mateix, entenem que aquestes mateixes explicacions les han de fer els més alts responsables polítics del cos policial, al Departament d'Interior. I, per restablir la credibilitat democràtica de les nostres institucions demanem que algú n'assumeixi les responsabilitats.

Finalment, volem enviar una salutació donar el nostre suport als companys i companyes que han estat víctimes en aquest llastimós episodi.
Grup de Periodistes Ramon Barnils
Barcelona 19 de març de 2009
- Comunicat de diverses entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets humans:

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, juntament amb la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Observatori dels drets econòmics, socials i culturals (DESC), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH), l’ Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH), totes elles entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets humans, volem manifestar la nostra ferma denuncia per l’actuació dels mossos en relació als següents
FETS:
A les cinc de la matinada del dia d’ahir, 18 de març, els agents anti-avalots de la policia catalana han entrat, amb l’autorització expressa del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, en el vestíbul universitari de l’edifici històric. La intervenció s’ha efectuat per tal de desallotjar als estudiants que hi eren tancats des del 20 de novembre per protestar pel pla Bolonya. Per altra banda, al llarg de tot el dia i en diferents llocs de la ciutat s’han produït diverses actuacions policials dirigides contra aquells estudiants que protestaven per la contundència de l’actuació policial.
S’han produït desenes de ferits i un número indeterminat de persones detingudes. Molts dels contusionats han estat persones absolutament alienes a la protesta que es trobaven, accidentalment, en el lloc dels fets. Cal destacar que entre els persones ferides s’hi troben diversos fotoperiodistes (El Periódico, El Punt, ADN, La Vanguardia, ABC, Agència EFE...), reporters i càmeres de televisió que estaven cobrint l’esdeveniment així com nens i persones de la tercera edat.
Per tot això, CONSIDEREM QUE:
-Respecte a l’actuació del Rectorat de la Universitat de Barcelona:
·Resulta censurable que hagi autoritzat l’entrada i la intervenció policial en l’interior del recinte universitari sense previ avís ni esgotar els canals de diàleg oberts amb els estudiants. Tampoc resulta prou justificada la decisió de tancar la universitat, suspendre les classes i impedir, així, el lliure accés dels estudiants fins el proper dilluns 23 de març.

- Respecte a l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra:
· Considerem que s’ha produït una duresa i violència extrema, pròpia d’altres èpoques i intolerable en un sistema democràtic.
· Considerem que s’ha actuat de forma desproporcionada, sense donar als estudiants la possibilitat de dissoldre voluntàriament els actes de protesta, i sense que s’hagués produït cap acte de provocació o violència.
· Considerem que s’han causat detencions arbitraries i desenes de persones ferides de forma indiscriminada i en parts dels cos, com ara el cap, absolutament prohibides pel nostre ordenament jurídic i fins i tots els propis reglaments interns IPTN dels Mossos d’Esquadra. Aquest és el cas, per exemple, d’un fotògraf del diari ADN que ha estat traslladat a l’hospital aquesta nit.
· Considerem que s’ha agredit a nombrosos professionals del periodisme, afectant, així, a la seva tasca informativa i al dret d’informació dels ciutadans reconegut en l’article 20 de la Constitució espanyola.
· Considerem especialment greus les declaracions del Director General de la Policia catalana, Rafael Olmos, en les que justificava l’agressió als mencionats professionals per la dificultat de distingir-los dels manifestants atès el visible distintiu que duen així com la clara tasca professional que realitzen.
· Considerem que la circumstancia que els agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra no duguin encara el distintiu identificatiu a l’uniforme, tal com preveu la instrucció aprovada per la Generalitat de Catalunya en data 12 de novembre del 2008, ha incrementat el grau d’impunitat davant els abusos comesos .
En darrer terme, volem recordar que el control policial de les protestes és una de les tasques més destacades de qualsevol règim polític, no només perquè estan en joc el respecte a les llibertats i drets de participació política dels ciutadans sinó també la pròpia “legitimitat” del sistema democràtic.

- Per tot això, les entitats mencionades reclamem al Rectorat de la universitat de Barcelona:

· Que reobri el procés de diàleg interromput amb els estudiants
contraris al pla Bolonya i es posi fi al discurs criminalitzador en vers la seva protesta.

Reclamem, així mateix, al Departament d’Interior:

1.- Que obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és atribuïble tan sols als propis agents de policia anti-avalots o ha existit algun altre tipus de responsabilitat
o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del seu resultat es depurin les responsabilitats i es produeixen els possibles cessaments que se'n puguin derivar. En aquest sentit, cal remarcar que el director policial, Rafael Olmos, va afirmar públicament que els “agents van complir les directrius” i que ell personalment assumia totes les responsabilitats d’allò succeït.
2.- Que s’apliqui immediatament la normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya que estableix la obligació de dur un distintiu identificatiu en l’uniforme dels Mossos d’Esquadra per tal d’evitar la situació d’ actual impunitat sota la qual actuen els agents del cos d’ anti-avalots.
3.- Que es revisin els actuals protocols d’actuació en la dissolució de manifestacions i altres actes de protesta per part dels agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra i evitar, així, els excessos en l’ús de la força que s’han produït en aquesta ocasió.

Barcelona, 19 de març del 2009
- Manifestació de suport als estudiants represaliats a Lleida:
Dijous 19 de març al vespre, mçés de 200 persones s’han manifestat pels carrers de Lleida en rebuig a les actuacions repressives que s’han donat al llarg dels últims dos dies a la ciutat de Barcelona.
La manifestació, convocada per el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i les Assemblees de Facultat i Escola s’ha iniciat a la Plaça Paeria i fins a la Subdelegació del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, on s’ha llegit un manifest de suport a la lluita estudiantil per una universitat pública i de qualitat i de rebuig a l'estratègia repressiva engegada per les autoritats universitàries.