9 d’abril de 2007

Conclou la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans.

Xerrada pros i contres del llenguatge no sexista.Els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril s’ha celebrat a Cardedeu (Vallès Oriental), una nova edició de la Trobada d’Estudiants dels Països Catalans. Aquesta quarta edició, ha estat organitzada per primer cop pel SEPC, associació nascuda fa gairebé un any arran de la fusió de les organitzacions estudiantils Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans.Debat i reflexió al voltant de l’ensenyament:

Al llarg de quatre dies més d’un centenar d’estudiants vinguts de viles i ciutats dels Països Catalans han destinat part de les seves vacances a participar de les diferents activitats (debats, xerrades i tallers) al voltant de la reflexió de la situació de l’ensenyament públic als Països Catalans i els reptes del moviment estudiantil.


- Treballar per la pública -

La denúncia de les flagrants agressions a la xarxa pública al País Valencià i el desplegament de la LOE, i en el camp universitari l’anàlisi de l’actual construcció de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) van centrar el primer bloc de treball: l’eix de reivindicació d’un ensenyament públic.

- Renovació pedagògica i el compromís polític de l’educació -

La necessitat de reivindicar i treballar per uns centres educatius arrelats al territori, i per una pedagogia més participativa, amb vocació crítica i transformadora, centrada amb els interessos de la pròpia persona i el treball comunitari, són les conclusions de les diferents xerrades de l’eix de reivindicació d’un ensenyament popular.

- La llengua, un reflex més del sexisme inherent de la nostra societat -

L’enfoc parteix de la constatació que la llengua catalana, com moltes altres, és plena d’expressions i vocabulari que evidencien un llenguatge de caire sexista i discriminatori envers el gènere femení. Així es va veure necessària una reflexió conjunta de tots i totes per fer un gir en l’ús de la llengua i fer un pas més en la lluita i l’assoliment d’una societat lliure i antipatriarcal com a conclusió de les xerrades de l’eix antipatriarcal.

- El decret Fillol i la situació del català a les aules de les Illes Balears i Pitiüses -

La llengua va centrar, en aquesta edició, l’eix de reivindicació de la catalanitat de l’ensenyament. La necessitat d’impulsar moviments de resposta i d’oposició per evitar la mutilació cultural que de forma acientífica impulsa el Partit Popular a les Balears i Pitiüses, i l’aproximació a la realitat d’aquest territori pels estudiants de fora d’aquest van centrar aquest eix de reivindicació.

- Apostar per la púbica, per una societat cohesionada i una xarxa de qualitat -

Des de la trobada, es va apostar, una vegada més, per una xarxa de centres que sigui completament pública com una de les necessitats que més imperen ja que mentre això no sigui així, els i les estudiants que acudeixen a l’escola pública viuran situacions de precarietat i s’aguditzarà la fractura social. Els centres educatius i en general, l’ensenyament, ha de ser públic i de qualitat per poder aconseguir una societat cohesionada, inclusiva i igualitària.


Moviment estudiantil i tallers de formació:

La constatació que el moviment estudiantil en el qual s’inscriu el SEPC és una lluita amb molta història i moltes experiències a partir de les quals nodrir-nos també ha centrat la Trobada. A partir d’aquestes experiències hem treballat aspectes de la psicologia revolucionària i la lluita com una experiència agradable, la comunicació amb la premsa, i la imatge corporativa com a sindicat.


Oci, cultura popular i participació:

Com en les darrers edicions, un dels pilars de la Trobada d’Estudiants ha estat, de sempre, l’oci i la cultura popular. Així doncs durant tota la trobada es realitzaren diferents activitats, les més multitudinàries l’actuació musical de grup ponentí Estel Roig de dijous, la nit de teatre de divendres amb Swing SISestrelles, i el concert de dissabte a la nit amb els grups Skafam, Safanòria i High Times que va aplegar més de mig miler de persones a la Sala Sarau de Cardedeu.

D’altra banda les diferents persones inscrites van poder compartir un espai de convivència i participació col·lectiva, organitzant-se assumint tasques (àpats, neteja, torns...) de la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans al costat del teixit associatiu de Cardedeu que en tot moment va mostrar-se receptiu i col•laborador amb el projecte.


Valoració i nous reptes:

Des de l’organització estudiantil de l’esquerra independentista es valora de forma molt positiva aquesta quarta edició, les expectatives de participació s’han complert sobretot qualitativament. La feina de base, al dia a dia i des dels centres d’ensenyament, defugint la dependència a organitzacions polítiques i corporacions sindicals dona els seus fruits. Amb aquesta edició es visualitza la bona salut del fil conductor de l’Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans, i es demostra un cop més que els i les joves estudiants volen canviar les coses i estan disposats i disposades a destinar-hi temps i esforç.


Un cop passada la pàgina de la IV Trobada d’Estudiants dels Països Catalans, li toca el torn a una altra data important pel SEPC, el Congrés d’estudiants de Filologia Catalana que enguany arriba a la sisena edició; i que es celebrarà els dies 25, 26 i 27 d’abril a la Universitat de València, tot retent homenatge a Joan Fuster.