30 d’octubre del 2008

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya!


Països Catalans, 30-10-2008

L’actual situació en què es troba la universitat pública catalana és preocupant. Des dels rectorats, conselleries i ministeris s’està imposant l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, que no compta amb el recolzament del conjunt de la comunitat universitària, i sobretot dels estudiants.
Davant d’aquesta situació, no podem restar quiets i obedients, per això, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans fa una crida a l’organització i la mobilització de tots els estudiants per fer front als atacs que rep la universitat pública i, entre d’altres coses convoca una jornada de lluita i de vaga a les universitats del país el proper 20 de novembre.

Aquest curs acadèmic, el Procés de Bolonya arriba al seu punt clau. Com ja hem denunciat, repetides vegades, aquesta reforma de la universitat respon a les exigències de les empreses, i no pas a les demandes de la societat. Els estudiants no volem una reforma encaminada a transformar l’educació en un nou bé del mercat, el que volem és construir una universitat pública i de qualitat, que doni solucions a les necessitats i demandes del conjunt del poble català.

Aquest últim any, el Procés de Bolonya ha mostrat el seu veritable rostre, la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) s’ha caracteritzat per ser l’exemple més evident i definidor del que és una imposició.
D’una banda, les manifestacions pels carrers de les ciutats catalanes en defensa de la universitat pública han estat fortament escortades, i, en moments, reprimides pels cossos policials. De l’altra, els equips de govern de les universitats han aprovat precipitadament, i en alguns casos de forma irregular, els nous plans d’estudi, sense escoltar les aportacions i crítiques dels estudiants i dels altres membres de la comunitat universitària.
Així mateix, les conselleries i el ministeri espanyol d’universitats han decidit fer cas omís a les advertències realitzades pels diversos agents educatius (professors, estudiants i treballadors del PAS) sobre la mercantilització que suposa el Procés de Bolonya.
La situació de repressió i persecució que pateixen totes les persones crítiques amb aquesta reforma universitària ha arribat fins al punt que més d’una trentena d’estudiants, de la Universitat Autònoma de Barcelona, es troben en un procediment disciplinari d’expulsió i una quinzena immerses en un procés penal, que pot acabar amb penes de presó, per la seva lluita diària contra aquest nou model d’universitat.

Davant d’aquesta situació, des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans estem potenciant diverses iniciatives a les universitats del nostre país per mostrar el rebuig dels estudiants a l’EEES, i fer evident que és imprescindible la participació de tots els membres de la comunitat universitària en la presa de decisions sobre el futur de la universitat.

Amb l’objectiu de defensar la universitat pública, catalana, popular, antipatriarcal i de qualitat, els estudiants dels Països Catalans realitzarem protestes al llarg del mes de novembre, i, en especial, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans convoquem, seguint la crida del Fòrum Europeu d’Estudiants, una jornada de vaga i mobilització pel 20 de novembre a totes les universitats del país.

Finalment, volem encoratjar a tots els estudiants a no defallir en la lluita per la universitat que desitgem, i volem deixar ben clar també que les accions que pretenen desactivar i criminalitzar la nostra feina no aconseguiran els seus objectius