15 de novembre de 2007

20000 estudiants surten al carrer dels Països Catalans en contra del Procés de Bolonya i de la mercantilització de l’educació

Desenes de milers d'estudiants, d'universitat però també de secundària, s'han mobilitzat aquest matí en diferents localitats dels Països Catalans per rebutjar l'actual Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), conegut més popularment com el Procés de Bolonya, culpable de l'actual procés de privatització i elitització de les universitats públiques catalanes. 12000 persones a Barcelona, més de 2000 a València, unes 600 a Girona, 400 a Gandia (La Safor) i en d’altres poblacions, s'han sumat a les convocatòries del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), així com també, en el cas de Barcelona i Alacant de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) o l'Assemblea d'Estudiants, respectivament. A part de l'èxit de la convocatòria, el SEPC lamenta que una vegada més, les forces policials han tornat a preparar dispositius especials totalment desproporcionats per tal de controlar les legítimes convocatòries estudiantils.

Des del SEPC, considerem que la comunitat estudiantil ha tornat a demostrar al carrer que està plenament disconforme amb el que està significant el Procés de Bolonya, però també les seves ganes de participar en un canvi del model educatiu. La feina, però, no s'acaba aquí: El SEPC es compromet a continuar treballant dia a dia als centres d'ensenyament de secundària i d'universitat per tal d'aconseguir construir realment un model d'ensenyament públic, de qualitat, antipatriarcal, català i popular.

Alacant
A Alacant s’ha organitzat una xerrada i un debat davant la Biblioteca General, la convocatòria s’ha fet de forma unitària mitjançant l’Assemblea d’Estudiants de la UA.
En d’altres indrets propers a la ciutat, com el Campello o Novelda seccions de secundària s’han mobilitzat concentrant-se davant dels instituts.

Barcelona
Unes 12000 persones s'han manifestat aquest migdia pels carrers cèntrics de la ciutat de Barcelona. La manifestació que ha superat la convocatòria d'anys anteriors ha recorregut en mig d'un clima actiu i animat dels assistents. Enmig de lemes com “Pública si, privada no”, “No hi som totes, falten les beques” o “El pla de Bolonya és una vergonya”, els assistents, convocats per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) han criticat durament els detalls d'aquesta reforma europea que dia a dia són cada vegada més presents. En la manifestació, que ha acabat amb una lectura del manifest a l'Àgora de la Universitat Pompeu Fabra, també hi ha assistit un nombre important d'estudiants de secundària que, al mateix temps, que criticaven la reforma que patiran al futur, han criticat l'actual LOE per les seves formes i els seus continguts.

Castelló de la Plana
La manifestació ha transcorregut sense cap tipus d’incident amb una forta presència policial, 200 estudiants s’han manifestat a la capital de la comarca. A les 12.30h ha iniciat la marxa fins la plaça Maria Agustina, lloc on està la subdelegació del govern a la ciutat de Castelló. En eixa marxa s'han escoltat cants com "L'educació no està en venda", "Procés de Bolonya, procés de la vergonya".

Gandia (La Safor)
Hui 15 de novembre a les 12 hores, dins del marc de les jornades de lluita a nivell europeu, d´acord amb l'últim Fòrum Europeu d´Estudiants, s´ha realitzat a la plaça de l'Ajuntament de Gandia una concentració en contra de l'Espai Europeu d´Ensenyament Superior, convocada pel Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans. Al voltant de 400 estudiants, vinguts tant de diferents instituts de la comarca de la Safor com de l´Escola Politècnica Superior de Gandia, s´han congregat per mostrar el seu rebuig al procés de Bolonya i l'amenaça que aquest suposa per l'ensenyament públic. La concentració ha transcorregut amb total normalitat fins que s'ha desconvocat després de llegir el manifest. A l'acte ha acudit diferents mitjans audiovisuals de la comarca, així com representants polítics de la ciutat de Gandia.
En acabar molts dels assistents s´han dirigit al Campus de la Politècnica de Gandia on s´ha realitzat una “sentada” en l´Àgora pel mateix motiu reivindicatiu.

Gata de Gorgos (Marina Alta)
Al voltant de 200 persones s'han manifestat avui a Gata en el context de la jornada de lluita contra el Procés de Bolonya. Han eixit a les 12 h de l'Avinguda d'Alacant i han anat fins a l'Ajuntament, on s'ha donat lectura al manifest i s'ha fet entrega a l'alcaldessa del manifest de l'acte, que també s'ha entregat a l'Ajuntament per registre d'entrada. L'acte ha transcorregut sense incidents, tot i la desmesurada presència policial.

Girona
Centenars d'estudiants universitaris i de secundària s'han manifestat pels carrers de Girona reclamant una universitat de qualitat i contra el procés de Bolonya. La manifestació ha coincidit en el temps amb la campanya que el SEPC de la UdG està duent a terme per demanar la dimissió de la rectora, Anna Maria Geli; fet que ha servit per fer la crida encara més àmplia i unànime.
La manifestació ha començat a les 12h des de la Plaça de Catalunya i ha transcorregut per la Gran Via de Jaume I, el carrer de Sant Clara i finalment s'ha pujat per les Pedreres per acabat davant del rectorat. Durant tot el recorregut el clima era intens i els manifestants s'han mostrat molt actius. Finalment s'ha llegit el manifest i ha clos la manifestació, però ha quedat ben clar que els estudiants estem, i seguim, en peu de guerra per la pública.

Lleida
Un centenar d’estudiants de la Universitat de Lleida s’han mobilitzat avui sota el lema “La Universitat es mor, no al pla Bolonya” a la plaça Víctor Siurana, davant l’edifici del Rectorat.
Els estudiants convocats consideren el Pla Bolonya com la privatització del sistema universitari, “una reforma que afectarà greument la qualitat dels estudis, imposarà barreres econòmiques que ens privaran a molts de l’accés a un ensenyament superior, abocarà les universitats en un marc on estaran obligades a competir amb les altres universitats”.
Els mobilitzats han denunciat la desinformació que han rebut els estudiants per part de la universitat sobre com es concretarà la implantació de l’EEES als claustres lleidatans, i han demanat als respectius degans de cada facultat que reuneixin i expliquin als estudiants sobre com es concretarà la implantació d’aquest pla a la nostra universitat.
A la concentració s'ha exhibit un taüt simbolitzant la Universitat pública, ja que els estudiants entenen que amb el pla Bolonya la universitat pública es mor.
Al final de la concentració el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, ha fet acte de presència a la concentració i ha promès una reunió on es convocaran a tots els estudiants i on es donarà explicacions de com afectarà als estudiants de Lleida l’aplicació de l’EEES.


Tortosa
Avui, dijous dia 15 de novembre, s’ha convocat una vaga d’estudiants de secundària i s’ha dut a terme una concentració amb tabals i dolçaines que donaven festivitat front l’estadi municipal Tortosa, el lema de la mobilització: “Totes i tots contra Bolonya”. 250 estudiants de centres de les Terres de l’Ebre, com són l’IES Joaquim Bau . IES de l’Ebre , IES Roquetes ,IES Montsià , IES Solé i Ferrer , etc. a sortir al carrer i s’ha fet sentir. En l’acte s’ha fet un minut de silenci, pel jove mort per un feixista a Madrid, s’han llegit dos manifestos un denunciant l’actitud del centre IES Joaquim Bau davant d’un paper penjat a les classes on animava als alumnes a fer vaga, ja que el reglament de regim interior no ho deixa, i l’altre ha estat el manifest del SEPC llegit a tots els Països Catalans.


Manresa
S’ha realitzat una concentració a la Plaça Crist Rei, desprès de forma festiva els estudiants s’han manifestat fins la plaça de l’Ajuntament.


València
A la ciutat de València més de dos mil estudiants, tan d'universitat com de secundària, han respost a la convocatòria del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. La mobilització, que ha eixit des de la facultat de Geografia i Història a les 12h, anava encapçalada per una pancarta amb el lema " No a la privatització, no a la mercantilització. Ara més que mai totes contra l'EEES" i la tancava un altra amb el lema " des dels instituts defensem l'ensenyament públic".
Abans d'iniciar-se la manifestació militants del SEPC han realitzat una performance explicativa de les conseqüències negatives de l'aplicació de l'EEES amb una paròdia del "Show de Monleón" sota el títol "la paella de Bolonya, 2010".En arribar al Rectorat de la Universitat de València un grup d'estudiants han desplegat unes pancartes amb els lemes "la universitat no està en venda" i "aturem l'EEES" i s'ha realitzat un parlament denunciant la postura submisa de l'equip rectoral davant aquestes reformes.
La manifestació ha finalitzat a les portes de l'edifici de Presidència de la Generalitat Valenciana. Un cop allí, uns companys han interpretat una al·legoria assenyalant la compra de la Universitat pública per part dels empresaris als polítics corruptes. Seguidament s'ha llegit el manifest nacional i s'ha desconvocat la manifestació després d'haver sonat la muixeranga.
Lamentablement de nou hem de denunciar la presència desmesurada d'antiavalots durant tot el recorregut tot i que ha estat una manifestació en la que no hem de destacar cap tipus d'incident.


Països Catalans, 15 de novembre de 2007