13 de desembre del 2007

Comunicat dels estudiants i de les estudiantes de Filologia Catalana i del SEPC davant el tancament de TV-3 a les comarques del sud del País Valencià

Hui, ens tornem a trobar a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València per denunciar un nou atac a la nostra llengua. Una pràctica molt corrent d’aquest govern valencià que els estudiants de Filologia Catalana hem patit i seguim patint de primera mà: deshomologació de títols, oïdes sordes a les sentències dels tribunals, secessionisme al currículum d’ensenyament a l’ESO... Però aquesta vegada ens concentrem enèrgicament per fer públic el nostre rebuig davant els atacs a la llibertat d’expressió que estem patint al País Valencià.

Ja fa temps que el Partit Popular va iniciar una campanya a fi d’aconseguir el tancament de TV3 amb uns objectius clarament electoralistes. Passat diumenge dia 9, a pocs mesos de les pròximes eleccions generals, el repetidor de la Carrasqueta que emetia la senyal de TV3 al tot el sud del País Valencià fou tancat sense previ avís i de nit, donant a conèixer l’actitud antidemocràtica i covard dels nostres governants. El fet que el tancament es realitzara en aquestes condicions és degut a què la darrera vegada que ho intentaren, la resposta popular va ser tan contundent que no pogueren ni arribar al repetidor.

Com a membres de la comunitat educativa que som, denunciem aquest acte, la finalitat del qual és atacar de nou la llengua i la cultura catalanes i així, apropar-se als sectors més radicals del feixisme anticatalanista -disfressat de valencianisme- de cara a les properes eleccions. Però no es tracta d'un fet aïllat, ni d'una actitud pròpia d'un passat no molt llunyà. L'atac a la pluralitat d'informació i d'expressió, mitjançant la censura per part del Partit Popular al País Valencià el vam poder comprovar quan es donaren les freqüències de la TDT als mitjans propers a aquest partit i deixaren sense llicència canals com InfoTV, una televisió en la nostra llengua i crítica amb la lamentable gestió del Partit Popular dels darrers anys.

Tampoc podem oblidar la part de culpa que tenen la Generalitat de Catalunya i el seu president José Montilla, el ministre d’Indústria Joan Clos i el govern espanyol. Només hauria calgut que el Ministeri d'Indústria s'haguera posicionat a favor de les emissions de TV3 al País Valencià per aturar una decisió, possiblement, fora de la legalitat, com s’assenyala des d'ACPV. Però l'experiència ens torna a demostrar aquests dies que, quan es tracta d'atacar els drets lingüístics i culturals del poble català, tant el Partit Popular com el PSOE (i les seues sucursals PSPV-PSC), s'uneixen còmodament.

No serem nosaltres qui nomenem ací les mancances de la televisió pública principatina, ni les més que evidents mostres de manipulació i infàmia pròpies de la televisió pública valenciana i balear. Hem d'apostar per un espai comunicatiu propi per al nostre país, els Països Catalans, amb mitjans de comunicació públics i de qualitat.
El tancament de TV3 al País Valencià és un episodi de genocidi lingüístic. Per això, des del SEPC, com a eina d'acció estudiantil, encoratjats per les pròpies estudiantes i professores d'aquesta facultat, hem decidit mobilitzar-nos davant aquest nou exemple de persecució política.

Només una resposta contundent de la societat catalana en el seu conjunt, acabarà amb aquest nou atac a la nostra llengua, a la llibertat d'informació i d'expressió.

Estudiants i estudiantes de Filologia Catalana
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
València, 13 de desembre de 2007