23 de gener del 2008

Comunicat fet davant la presència del conseller Ernest Maragall a Tortosa

Ahir dimarts, un grup d'estudiants crítics amb les bases de la nova Llei d'Educació de Catalunya (LEC) van decidir anar a mostrar el seu rebuig al conseller Maragall, que feia una conferència als Serveis Territorials d'Educació de les Terres de l'Ebre. La protesta, que va ser totalment pacífica i respectuosa, va acabar amb l'actuació desproporcionada dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional, que van intentar detenir un dels estudiants, van denunciar-ne un, i van identificar-ne a 8 més.




Ahir dimarts 22 de gener, el conseller d'educació de la Generalitat de Catalunya Ernest Maragall va venir als Serveis Territorials d'Educació a les Terres de l'Ebre, a fer una conferència per explicar les bases de la nova LEC (Llei d'Educació de Catalunya).


Els i les estudiants del SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), sindicat majoritari a les aules del territori català, van assistit a l'acte per escoltar l'exposició del conseller Maragall respecte la LEC, i també per fer palès el seu malestar envers aquesta llei.


Aquesta llei, tal com està plantejada representa un greu atac a l'educació pública; obre les portes dels centres públics a les empreses privades, tant pel que fa a la gestió com a la contractació de serveis externs, que hauria de garantir la Generalitat; augmenta el reconeixement a l'escola concertada en contra de la pública; desregularitza les relacions laborals, ja que permet que les direccions escolleixin el professorat, i individualitza les negociacions laborals en detriment de la negociació col·lectiva; fomenta la competitivitat entre el professorat en lloc de fomentar la col·laboració mútua; ataca greument la democràcia donant més poders a la direcció i jerarquitzant els càrrecs, la qual cosa restarà poder decisió als consells escolars i claustres.

En definitiva, és una llei que va en contra de tot allò pel qual hem lluitat tants anys la comunitat educativa.


Durant l'acte, quan el conseller d'educació parlava de l'obertura de la gestió dels centres educatius a altres sectors (privatització), un grup d'estudiants se va aixecar i va mostrar una pancarta on es podia llegir “PRIVATITZACIÓ-NO, GRÀCIES”. La pancarta es va desplegar des del final de la sala i sense fer soroll, per permetre que tothom pogués continuar escoltant la conferència amb normalitat.


Un cop finalitzat l'acte, en el moment que el grup d'estudiants estava abandonant l'edifici, un policia nacional va arrancar per la força la pancarta que duia a la mà un dels estudiants, i tot seguit, amb l'ajuda de 2 policies més van intentar endur-se l'estudiant per la força. L'actitud de la policia va estar prepotent i violenta de cara els estudiants; i així els ho van recriminar diversos assistents a l'acte. Minuts més tard van aparèixer els Mossos d'Esquadra, i van identificar a 8 dels estudiants.


Finalment la Policia Nacional va notificar t al jove que havien intentat endur-se, que aixecaven una acta denúncia, tot i que quan se'ls va demanar una còpia d'aquesta es van negar a entregar-la. Al cap d'una estona, la Policia Nacional es va presentar a la porta de casa del jove, i va lliurar la còpia de l'acta denúncia, on posava que l'estudiant havia renunciat a la còpia de l'acta, que s'havia negat a firmar-la, que s'havia negat a identificar-se i que havia “proferido insultos repetidamente a los agentes”.


Davant d'aquests fets, el SEPC fem les següents valoracions:


  • Que l'acció de protesta ha estat totalment pacífica i respectuosa amb el conseller d'educació i tots els assistents a l'acte.

  • Que davant el fet que el SEPC hem anat a protestar a gairebé totes les presentacions de les bases de la LEC que s'han fet arreu del Principat, entenem l'actuació policial com una “lliçó” que ens ha volgut donar la Conselleria d'Educació.

  • Que no entenem l'actuació policial en quant a efectius i violència, tenint en compte el tipus de protesta (una dotzena de manifestats ensenyant una pancarta amb silenci).

  • Que els mètodes que s'han emparat per reprimir aquells que no estan d'acord amb la LEC, xoquen bastant amb les declaracions que ha fet el conseller, on ha parlat de procés de diàleg amb totes les parts, i que es mostrava obert a les aportacions del sindicats.

  • Que l'acta denúncia de la policia nacional està plena de falsedats, quan parla de “reiterados insultos” o de “negativa a identificar-se”, o quan diu que “Renuncia a firmar” o “Renuncia a copia”.

  • Que tot i la pressió policial que hem patit, continuarem lluitant per un model d’escola pública de debò. Perquè volem gestió pública i centres participatius. Perquè cal més inversió pública i perquè no es pot permetre que l’escola concertada sigui equivalent a la pública. Perquè volem un ensenyament per a tots i totes.

I per tant, mantenim convocada la vaga del dia 14 de febrer, i animem a tothom a participar en les mobilitzacions que es duran a terme a diferents ciutats del principat, entre les quals es troba Tortosa.




Aturem la LEC, no a la privatitzaci