5 de maig del 2008

Finalitza amb èxit la V Trobada d’Estudiants dels Països Catalans

Ahir al migdia, diumenge 4 de maig, es va posar punt i final a la V Trobada d'Estudiants dels Països Catalans, organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Atzeneta del Maestrat (Maestrat) els dies 2, 3 i 4 de maig. El centenar d'estudiants que han assistit a les jornades han participat activament en les diverses xerrades i debats, així com a les activitats culturals programades (tallers, concerts,...). La Trobada s'ha tancat amb la presentació d'un manifest contra la criminalització i la repressió que pateix el moviment estudiantil als Països Catalans, Euskal Herria i Galiza.
El document, signat per les organitzacions estudiantils independentistes catalana (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans -SEPC-), basca (Ikasle Abertzaleak -IA-) i gallega (AGIR), descriu la situació viscuda en els últims mesos als centres d'ensenyament de les tres nacions, on la repressió i la criminalització contra el moviment estudiantil organitzat ha incrementat. Així mateix, les organitzacions signants es reafirmen en la seva voluntat de no aturar el treball de construcció d'un espai d'ensenyament propi i transformador, encara que des de l'estat espanyol s'utilitzin fórmules repressives. El SEPC, AGIR i IA es comprometen també a treballar de forma coordinada quan es puiguin donar nous exemples de criminalització.

Un altre dels fets destacats de la trobada ha estat la presència de representants internacionals de lluites estudiantils tan diverses i complementàries com ara la grega, la irlandesa (Ógra Shinn Féin), la italiana o la basca. Durant aquests dies, els estudiants internacionals han exposat quines són les seves realitats així com han donat el seu punt de vista davant el procés de mercantilització, provatització i homogeneització que es viu arreu en l'ensenyament d'arreu d'Europa.

Des del SEPC valorem molt positivament el desenvolupament d'aquesta Trobada. Durant els tres dies, els estudiants, vinguts d'arreu dels Països Catalans, han debatut a fons diferents temes relacionats amb la construcció d'un ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat. La necessitat d'elaborar un currículum propi per als centres d'ensenyament dels Països Catalans, la coeducació com a eina de la lluita antipatriarcal, les diferents formes de participació estudiantil o el model d'ensenyament que es desenvolupa amb el neoliberalisme són alguns exemples dels debats que s'han realitzat. De la mateixa manera, volem agrair a l'Assemblea de Joves Independentistes d'Atzaneta, a l'Ajuntament i a totes aquelles persones que han fet possible que, una vegada més, els estudiants d'arreu dels Països Catalans hagin pogut gaudir d'una eina com és la Trobada d'Estudiants per poder formar-se com a persones i també per aprofitar un espai de convivència.

Tot i el bon funcionament, els continguts treballats i el magnífic ambient existent durant la Trobada, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans volem denunciar també els casos de repressió policials que han viscut els assistents a la Trobada. Així, denunciem que el dia de la inauguració, per exemple, la Guardia Civil organitzés un control de carretera especial dirigit exclusivament als participants que venien del Principat, a qui van identificar de forma massiva i indiscriminada. A més, més, durant tot el cap de setmana, la Guardia Civil ha mantingut un dispositiu exagerat pels carrers del poble que ha molestat fins i tot a l'Ajuntament d'Atzeneta del Maestrat.


Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
Atzeneta del Maestrat (Maestrat), 5 de maig de 2008
Imatge de l'acte polític celebrat a la Trobada d'Estudiants dels Països Catalans.
Imatge d'una de les conferències de la Trobada d'Estudiants dels Països Catalans.
Imatge d'alguns assistents a la Trobada d'Estudiants dels Països Catalans