5 de febrer de 2009

Acció per denunciar l’actitud coactiva de les autoritats universitàries i la inoperància del Conseller Huguet per a resoldre el conflicte obert a les

Aquest matí, diversos estudiants s'han encadenat i despenjat de la façana de la seu del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, mentre d'altres bloquegen l'entrada d'aquest edifici, per denunciar la persecució que pateix el moviment estudiantil contrari a la mercantilització de l'educació.
Amb aquesta acció, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans vol denunciar l'actitud coactiva i de criminalització iniciada per les autoritats universitàries vers les mobilitzacions en defensa de la universitat pública i de qualitat, i la desvinculació del màxim responsable d'aquest departament, Josep Huguet, davant el conflicte obert a les universitats catalanes.
Els Mossos d'Esquadra han intervingut per acabar amb l'acció, i han detingut a dos dels estudiants que protestaven. Tots els estudiants que han participat a la protesta han estat acusats desodediència, i els detinguts se'ls hi ha afegit l'acusació de danys.
Finalment, a quarts de sis del vespre els dos estudiants han estat alliberats.
Avui, dijous 5 de febrer, a la matinada diversos estudiants han realitzat una acció de protesta a la seu del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya (Passeig de Gràcia, 105. Barcelona). En concret, dos estudiants estan penjats de la façana de l'edifici, dos més estan encadenats al balcó, i altres, dos, estan bloquejant l'entrada a la seu del Departament.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), mitjançant aquesta acció, volem denunciar:
- El comportament de diversos rectors contra els estudiants que es mobilitzen en defensa la universitat pública i de qualitat. Al llarg dels darrers mesos, els estudiants hem vist com els rectors han permès l'entrada, en nombroses ocasions, dels Mossos d'Esquadra a la universitat; com augmentava la presència d'agents dels cossos de seguretat privada als recintes universitaris; i com les declaracions institucionals dels equips de govern de la universitat anaven encaminades a criminalitzar les mobilitzacions estudiantils.
- Les actuacions del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha expulsat a 6 estudiants i amonestat a 22 més per participar en protestes contra la imposició de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES).
- La poca implicació de la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, i, en especial, la del conseller Josep Huguet, a l'hora de presentar propostes per resoldre el conflicte obert a les universitats catalanes, arran de l'aplicació forçosa de l'EEES.

Per altra banda, volem afegir:

1.- Que els mecanismes sancionadors no ajuden a mantenir l'adequat debat social
que necessita la universitat pública, per això exigim que es deixin sense efectes les sancions imposades a 28 estudiants de la UAB.

2.- Que la proposta de Taula Nacional per la Universitat Pública, plantejada pel Comissionat d'Universitats, no aborda la principal demanda estudiantil, que és l'exigència de paralitzar l'aplicació de l'EEES; i per tant, no és el mecanisme adequat perquè entre tots fixem el rumb de la universitat i solucionem les problemàtiques en que es troben els centres d'educació superior.

3.- Que la lluita per la universitat pública, catalana, popular, antipatriarcal i de qualitat no s'aturarà.

Finalment, ja que creiem que ara és el moment de plantejar solucions al carreró sense sortida en que es troba l'educació, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, organització estudiantil majoritària als claustres universitaris, presentem la proposta "Construïm la universitat pública del futur", que posa els fonaments del procés de debat i de transformació que necessita la universitat, que ha d'estar marcat per la participació plenament democràtica i en pla d'igualtat dels diversos membres universitaris (Professorat, PAS i Estudiants).
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 5 de febrer de 2009

Imatges de l'acció a la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa

Mostres de suport amb els estudiants expulsats de la UAB a València, Mallorca i Girona:
Aquest matí, les parets de les universitats de Girona i València s'han despertat amb diverses pintades i pancartes de suport als estudiants expulsats, i expedientats, de la UAB per la seva participació en manifestacions en defensa de la universitat pública i de qualitat.
A la Universitat de les Illes Balears, s'han desplegat pancartes i s'han enganxats cartells amb el lema "Uns companys teus de la UAB no poden examinar-se d'història per protestar contra el procés de bolonya".