11 de març del 2009

12-M: Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!

Davant de la implantació forçosa del procés de Bolonya, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans convoca una jornada de vaga i mobilitzacions a les universitats de tot el país pel dijous 12 de març amb l’objectiu de denunciar la mercantilització de la universitat pública i reafirmar la necessitat que siguem tots els membres de la universitat els que fixem el rumb de l’educació superior.

Les manifestacions que estan convocades, sota el lema "Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!", pel dijous 12 de març, són:

  • Barcelona: 12h. Plaça Universitat.
  • Girona: 12h. Plaça Catalunya.
  • Lleida: 12h. Plaça Víctor Siurana (davant del rectorat).
  • Tarragona: 12h. al Campus Catalunya.
  • Castelló: 12h. Plaça Maria Agustina.
  • Alacant: 11h. davant del Monument de la Mà.
  • Ciutat de Mallorca: 12h. Plaça del Tub.
Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!

Cada dia que passa els efectes devastadors de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) a les universitats dels Països Catalans es fan més evidents. Els empresaris guanyen influència en els òrgans de govern de la universitat; la universitat pública recorre a convenis amb el sector privat per cobrir el dèficit econòmic derivat de l’insuficient finançament pública; les empreses es cobren els favors i imposen els plans estratègics a degans i rectors submisos a les seves ordres; estudiar i treballar esdevé impossible; i les titulacions (ara convertides en graus) estan tant devaluades que es torna imprescindible cursar postgraus i màsters que, amb preus privatius, veden la formació als estudiants.

Aquest procés de mercantilització de la universitat ja fa anys que el moviment estudiantil el denunciem i en els darrers mesos, quan la imposició del Procés de Bolonya s’ha fet més evident, les mobilitzacions en defensa de la universitat pública i de qualitat s’han accentuat per tal d’aturar la destrucció de l’educació superior catalana. No només els estudiants protestem per aquest fet, el Professorat i el PAS (Personal d’Administració i Serveis) també aixeca la veu, perquè aquest procés precaritza les seves vides i mercantilitza la universitat catalana.

Des d’amplis sectors de la comunitat universitària, i de la societat, reclamem una paralització del procés d’implantació de l’EEES a les universitats catalanes i la necessitat d’iniciar un debat profund sobre la universitat pública. Els estudiants dels Països Catalans exigim que es decreti una moratòria al procés de Bolonya, una moratòria que paralitzi la destrucció de la universitat pública i doni pas a una transformació democràtica i crítica dels centres d’educació superior.

Al llarg dels últims mesos, els estudiants de les universitats catalanes hem expressat, en múltiples ocasions, que volem ser part partícip en la construcció de la universitat del futur. Els estudiants hem expressat aquest opinió mitjançant vagues i manifestacions multitudinàries, referèndums als centres educatius on el sí a la paralització ha estat àmpliament recolzat, tancades i ocupacions d’aules per a debatre sobre el futur de la universitat, i, tantes i tantes, altres mostres de suport a la lluita per la universitat pública i de qualitat demostren el suport majoritari dels estudiants a la paralització de Bolonya i a la construcció, conjunta, de la universitat que tots i totes volem.

Però la lluita contra la mercantilització de l’educació ha topat amb l’oposició de les autoritats universitàries, més preocupades pels interessos de les empreses que no pas pels interessos de la societat. Les autoritats universitàries no dubten en negar-nos la paraula i la participació; no dubten en usar les forces policials per a fer-nos fora de les nostres aules o dels carrers quan en veu alta rebutgem la seva submissió al capital privat; no dubten en usar reglaments franquistes per expulsar-nos i sancionadors quan denunciem les irregularitats que porten a terme per imposar els nous plans d’estudi; i no dubten en mentir per justificar aquestes, i altres, accions contra els estudiants que ens mobilitzem per construir la universitat del futur.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans tenim clar que només entre tots i totes construirem la universitat que volem, una universitat que respecti i defensi la nostra llengua i el nostre país; que estigui al servei de la societat i que fomenti l’esperit crític de les persones; que eduqui en favor del no-sexisme; i que disposi de tots els recursos humans, materials i econòmics per a poder complir amb la seva funció educativa.

Ara és el moment de plantar-se, i dir: prou! Prou a les imposicions, a les mentides, a la repressió i criminalització dels estudiants! Els estudiants hem decidit que volem construir la universitat pública del futur, i així ho farem, vulguin o no els empresaris i els governants servils.

Aturem Bolonya! Construïm la universitat pública, popular, catalana, antipatriarcal i de qualitat!