8 de març del 2009

Continuem treballant per un ensenyament antipatriarcal. Construïm la coeducació!

Països Catalans, 8-3-2009
Avui, 8 de març, dia de la dona treballadora, les estudiants dels Països Catalans eixim de les aules per denunciar la situació creixent de precarietat, explotació, discriminació, violència i atur que estem sofrint les dones. Amés, reivindiquem aquesta jornada de lluita com una eina més per aconseguir els nostres reptes i, aprofitem per commemorar el centenari d’aquesta reivindicació femenina.

L’origen d’aquesta data el trobem en el moviment sufragista nord-americà de principis del segle XX i en la designació de les socialistes alemanyes d’aquesta data com el dia de la dona, per a reivindicar el dret de les dones al sufragi.

Nosaltres, les dones, cada vegada accedim més a les universitats i, amés, gaudim dels millors expedients acadèmics. Però, açò no es tradueix en beneficis cap a nosaltres. Quan entrem a formar part del món laboral som nosaltres les qui sofrim més la precarietat i l’explotació. I és ara, amb la crisi del capitalisme, quan els col·lectius més vulnerables patim més greument les conseqüències que se’n deriven d’aquesta.

Pel que fa a l’educació que rebem als centres educatius la situació s’agreuja. Els continguts curriculars dels nostres estudis s’obliden de les aportacions i coneixements de les dones, menyspreen l’aprenentatge dels valors i experiències femenines, transmeten valors patriarcals i masclistes i ignoren la greu realitat de la violència de gènere a la nostra societat, reproduint així el sistema patriarcal en què vivim.

Per a aconseguir un canvi social real i efectiu cal combatre el patriarcat des de la base, des de les escoles. És l’hora de construir i vertebrar un veritable ensenyament basat en la coeducació i encaminat a trencar els rols imposats per a cada sexe.

Per un ensenyament antipatriarcal!