12 de març del 2009

Milers d’estudiants tornen a sortir al carrer contra el Procés de Bolonya

Milers d'estudiants d'universitat s'han mobilitzat aquest matí en diferents localitats dels Països Catalans per rebutjar l'actual Espai Europeu d'Ensenyament Superior, conegut més popularment com el Procés de Bolonya, culpable de l'actual procés de mercantilització i elitització de les universitats públiques catalanes.
Més de 5.000 estudiants a Barcelona, més de 2.000 a València, un miler a Girona, més de 500 a Castelló i Palma, més de 300 a Tarragona i Alacant, dos centenars a Lleida i prop d'uns 80 a La Seu d'Urgell s'han sumat a les convocatòries del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, sota el lema “Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!”.
Els estudiants hem tornat a demostrar al carrer que no volem aquesta reforma universitària, que suposarà la mercantilització de la universitat, i que volem poder decidir sobre el model educatiu. Volem denunciar que les forces policials han tornat a preparar dispositius especials totalment desproporcionats per a controlar les legítimes convocatòries estudiantils.
- Barcelona:
Al llarg del matí, i en diferents facultats de tota l'àrea metropolitana de Barcelona, els piquets informatius han animat als companys a secundar la vaga i sumar-se a les manifestacions. A les 12 del migdia, més de 5.000 estudiants han assistit a la manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants per expressar el rebuig a la imposició progressiva del Procés del Bolonya.
La marxa ha anat des de la plaça Universitat fins a arribar al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on s'han concentrat entre petards i xiulets, demanant la dimissió del rector del centre, Josep Joan Moreso.
La marxa ha passat per la plaça de Catalunya i després s’ha continuat cap a Arc de Triomf pel carrer Trafalgar on s’ha penjat una pancarta donant suport a en Tomàs, que des del passat 23 de febrer es troba en vaga de fam a la UAB.
Al finalitzat la manifestació, diversos centenars d’estudiants han ocupat la UPF.
[Actualització divendres nit: Els Mossos d’Esquadra han desallotjat els estudiants que ocupaven la UPF].
Imatges de la manifestació pels carrers de Barcelona
- Girona:
Un miler d'estudiants han participat a la manifestació contra Bolonya provocant petites retencions als carrers de la ciutat, que ha transcorregut entre la plaça Catalunya acabant a la Facultat d'Educació de la Universitat de Girona, on s’ha llegit un manifest contra l’EEES.

- Palma:
Prop de cinc-cents estudiants s’han manifestat pels carrers de Palma. A les 12 hores ha començat a la Plaça del Tub i ha acabat just davant la Conselleria d'Educació i Cultura. Els estudiants han passat per molts dels principals carrers de Ciutat: les Avingudes, General Riera, 31 de Desembre i Capità Salom.
La manifestació anava encapçalada per un grup de persones amb taüts i disfressats de morts, tot simbolitzant la mort de l'ensenyament públic. En tot moment, els estudiants han cridat consignes contra la implantació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, contra la mercantilització de l'ensenyament, a favor de les ocupacions de facultats i en suport a la vaga de fam del militant del SEPC i estudiant de la UAB, Tomàs Sayes. De fet, hi havia una pancarta aixecada en suport a aquest estudiant.

- València:
La manifestació, que ha aplegat més de 2.000 estudiants, ha partit de la Facultat d'Història, en el campus de Blasco Ibáñez, on han desplegat una pancarta gegant des del que té d'alt l'edifici amb la inscripció 'Detencions, expulsions, mentides, amenaces, censura, corrupció... què més necessitem per a implantar el neoliberalisme? Stop Bolonya' per a després dirigir-se cap al centre de la ciutat fins a arribar al Palau de la Generalitat, on han procedit a llegir un manifest.
Els participants en la marxa, que portaven en la seua capçalera una pancarta amb el lema 'Stop Bolonya. Ja n'hi ha prou d'imposició i repressió. Els estudiants no som mercaderia ni delinqüents', han seguit pacíficament l'itinerari previst, durant el que han realitzat diverses assegudes, i han cridat consignes com 'No a la privatització', 'Procés de Bolonya, procés de la vergonya', 'Universitat, pública i de qualitat', 'Fora les empreses de la universitat', 'Jo tenia una carrera que Bolonya em va traure' o 'Una beca no és una hipoteca'.

- Lleida:
La convocatòria, feta pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i les Assemblees de Facultat i Escola de Cappont, Lletres i ETSEA ha sortit a les 12 del migdia de la Plaça Víctor Siurana i ha transcorregut la Rambla d’Aragó, l’Avinguda Catalunya i l’Avinguda Madrid fins a la subdelegació del Govern a la plaça la Pau, on s’ha llegit un manifest i s’ha desconvocat l’acte.

- Tarragona:
Més de 300 estudiants de la URV s’han manifestat avui al campus Catalunya contra l’aplicació del procés de Bolonya, sota la consigna, “Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya” . La protesta, convocada pel nucli del Sindicat d’Estudiants dels Paisos Catalans i l’Assemblea d’Estudiants de Ses Celades, ha transcorregut amb normalitat i sense incidents.
Durant la mobilització els estudiants han omplert la facultat d’enganxines que denunciaven la precarietització que suposarà l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. La marxa s’ha aturat en diferents punts, com per exemple el bar o el deganat de Ciències Jurídiques, on s’han llegit diferents manifestos que denunciaven les diferents privatitzacions i l’aplicació antidemocràtica del Pla de Bolonya. La manifestació ha finalitzat al pati central del campus Catalunya on s’ha llegit un manifest i s’ha fet una pintada simbòlica al terra amb el lema "Aturem Bolonya”.
Imatge de la protesta a Tarragona

- Castelló:
La manifestació, amb més de 500 persones, ha partit a les 10h. des de l’Àgora de la universitat arribant a les 11h. a la Plaça de la Independència (la Farola) i finalitzant a la Plaça Maria Agustina, en front de Subdelegació del Govern. Cal remarcar el recolzament tant de secundaria com de la comunitat universitària en la realització d’aquesta vaga.
- La Seu d'Urgell:
A les 10 hores ha començat la manifestació, seguida per prop d'una vuitantena d'estudiants, pels carrers de La Seu fins a la plaça Plaça dels Oms. A la plaça de les monges, on hi ha instal·lada una carpa publicitària dels Mossos d'Esquadra, agents d'aquest cos han intentat impedir els pas de la manifestació. Els estudiants han respòs fent una asseguda, i poc després els agents han desistit en la seva actitud la manifestació ha transcorregut fins a la plaça de l’ajuntament, on s’ha llegit un manifest.

Imatge dels estudiants davant de l'institut de La Seu d'Urgell