26 de novembre del 2008

Els rectors i la comissionada reiteren la negativa a fer cas de les reivindicacions estudiantils

Països Catalans, 26-11-2008

En les darreres setmanes, els estudiants de Catalunya estan mobilitzats en defensa de la universitat pública i de qualitat. A dia d’avui, es mantenen ocupats, per centenars d’estudiants, diversos espais universitaris com a protesta contra la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Ja fa 6 dies de l’ocupació del rectorat de la Universitat de Barcelona (UB), dos dies de l’ocupació de la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ahir es va ocupar la facultat de Pedagogia de la UB, i, avui, s’ha ocupat la facultat de Comunicació de la UAB. Al llarg dels pròxims dies es preveuen més ocupacions, per tal de fer veure als responsables universitaris, i a la societat, en general, la necessitat d’aturar el procés mercantilista que suposa l’EEES.
Davant d’aquestes protestes, les autoritats universitàries han fet cas omís a les reivindicacions estudiantils, i han decretat que les ocupacions s’han d’acabar, posant constants ultimàtums.

Avui, dimecres 26 de novembre, la comissionada d’universitats i els rectors de les universitats catalanes han emès un nou comunicat, aparegut a la web de la Universitat de Barcelona, sobre les ocupacions i les exigències dels estudiants.
Davant d’aquest nou comunicat, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, organització estudiantil majoritària als claustres de les universitats catalanes i participant de les protestes estudiantils, volem fer les següents consideracions:

1.- Oferir un diàleg sobre l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) sense paralitzar-ne la seva implantació és un engany, ja que significa continuar aplicant el procés de Bolonya d’esquenes a la comunitat universitària i sense haver iniciat un debat profund sobre la universitat.

2.- La manera adequada i adient per copsar l’opinió dels diferents col•lectius universitaris és la celebració de referèndums vinculants sobre el futur de la universitat pública catalana.

3.- El manteniment dels expedients i les denúncies judicials contra els estudiants contraris a l’EEES suposa mantenir, per part de les autoritats universitàries, l’actitud coactiva i d’amenaça constant contra tot el moviment estudiantil.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans volem emplaçar als responsables universitaris a fer cas de les reivindicacions estudiantils, que se centren en tres punts:

- La paralització de l'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES).

-La realització de referèndums vinculants a totes les universitats del país sobre la implementació del procés de Bolonya; i l'obertura d'un procés de debat públic sobre el futur de la universitat pública.

- La retirada dels expedients i denúncies judicials obertes contra els estudiants crítics amb l'EEES.

Finalment, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans anima al conjunt dels estudiants, i als altres membres de la comunitat universitària, a seguir amb la lluita en defensa de la universitat pública i de qualitat.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 26 de novembre de 2008

Seguiment de la tancada a l'edifici històric de la UB