20 de novembre del 2008

Milers d’estudiants clamen contra el procés de bolonya

Desenes de milers d'estudiants d'universitat s'han mobilitzat aquest matí en diferents localitats dels Països Catalans per rebutjar l'actual Espai Europeu d'Ensenyament Superior, conegut més popularment com el Procés de Bolonya, culpable de l'actual procés de mercantilització i elitització de les universitats públiques catalanes.
Més de 10.000 estudiants a Barcelona i València, mig miler a Tarragona, Castelló, Alacant, Girona i Lleida, dos centenars a Vic, Olot, Benissa i Manresa s'han sumat a les convocatòries del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.
Pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans la jornada de vaga i mobilització d’avui, convocada sota el lema “Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem bolonya!”. ha estat tot un èxit.
Els estudiants hem tornat a demostrar al carrer que no volem aquesta reforma universitària, que suposarà la mercantilització de la universitat, i que volem poder decidir sobre el model educatiu. Volem denunciar que les forces policials han tornat a preparar dispositius especials totalment desproporcionats per a controlar les legítimes convocatòries estudiantils.

A la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona s’ha de denunciar que el rectorat a permès l’entrada d’agents policials al recinte universitari per avortar un encadenament pacífic i simbòlic realitzat pels estudiants en vaga. També a Barcelona, desgraciadament, tornen a ser notícia les càrregues violentes dels mossos d’esquadra, que han provocat ferides de diversa consideració a 26 persones; i la detenció, hores després d’acabar-se la manifestació, d’un estudiant implicat en la defensa de la universitat pública i de qualitat.

Amb aquesta jornada de lluita s’ha transmès un missatge directe als responsables de les universitats (rectors, consellers i ministres), perquè aturin el procés de bolonya i tinguin clar que els estudiants no permetrem la mercantilització i privatització de la universitat pública catalana.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, convocant d’aquesta jornada de lluita, exigim:

1.- La paralització de la implantació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) a les universitats dels Països Catalans.

2.- La realització de referèndums vinculants, a totes les universitats del país, sobre la paralització del procés de bolonya i l’obertura d’un debat sobre el futur de la universitat pública.

3.- La retirada dels expedients i denúncies judicials obertes contra els estudiants crítics amb l’EEES; i que els tots els òrgans de govern de les universitats es comprometin a resoldre pacíficament i amb diàleg qualsevol afer, conflicte o protesta que pugui sorgir dins del recinte universitari, rebutjant d’aquesta manera la utilització de mètodes violents o coactius.

4.- Que es depurin les responsabilitats pertinents per les actuacions policials violentes ocorregudes a Barcelona.

5.- La dimissió del rector, Josep Joan Moreso, i del vicerector de comunitat universitària de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fargas, per haver permès l’entrada d’agents dels Mossos d’Esquadra al recinte universitari.

Finalment, volem encoratjar a tots els estudiants a seguir lluitant per una universitat catalana, pública, popular, antipatriarcal i de qualitat, i a rebutjar totes aquelles actuacions que pretenen mercantilitzar i privatitzar el nostre sistema educatiu.



Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Barcelona, 20 de novembre de 2008
Crònica de la jornada de vaga i mobilització:
- Barcelona:
Al llarg del matí, i en diferents facultats de tota l'àrea metropolitana de Barcelona, els piquets informatius han animat als companys i companyes a secundar la vaga i sumar-se a les manifestacions. Els Mossos d'Esquadra han intervingut a la Universitat Pompeu Fabra per tal de forçar la fi d'una acció d'encadenament a les portes d'accessos.
A les 12 del migdia, més de 10.000 estudiants han assistit a la manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants per expressar el rebuig a la imposició progressiva del Procés del Bolonya.
Els estudiants s'han fos en un sol bloc amb el lema a la capçalera "Ahir llicenciat, avui graduat, demà aturat. Això és el pla de Bolonya". El SEPC ha portat una pancarta pròpia on es podia llegir "Als Països Catalans, decidim Universitat Pública". Durant la manifestació s'han sentit consignes contra la mercantilització de la Universitat, com "ni bancs ni caixes a la universitat"; contra la imposició de Bolonya o a favor de la universitat pública i de qualitat. Els manifestants han volgut expressar el rebuig a tota una sèrie de mesures que obriràn l'aixeta a l'entrada de capital privat a les universitats, mesures que han estat aplicades fent cas omís a la opinió del conjunt del estudiantat, i la comunitat universitària.
La manifestació que partia de plaça Universitat i havia de baixar per les Rambles, ha hagut de desviar-se cap a Urquinaona quant els Mossos d'Esquadra han impedit a cops de porra el pas dels manifestants, causant contusions de diversa consideració a més de 25 manifestants. Un cop a Urquinaona s'ha tornat fins a la plaça universitat, on s'ha llegit el manifest unitari. Després d'aquesta lectura, s'ha desplegat una pancarta gegant des de dalt de l'edifici central de la UB sota el lema "Als Països Catalans decidim universitat pública", i, posteriorment, els estudiants han iniciat al crit de "Contra Bolonya, ocupa universitats" la ocupació del Rectorat de la UB.
Imatges de la manifestació i la posterior ocupació del rectorat de la UB
Imatge d'un moment de la càrrega policial a les rambles de Barcelona
- València:
Al llarg del matí, diferents piquets informatius han informat sobre la jornada de vaga i de la manifestació del migdia a les facultats de la Universitat de València.
A les 12 hores, més de 10.000 estudiants han eixit pels carrers de València seguint la convocatòria del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i les Assemblees de Facultat de la Universitat de València.
La mobilització ha transcorregut amb total normalitat i sense cap incident, a pesar de l'excesiva presència d'agents de la policial espanyola.
Aquesta mobilització ha començat a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València a l'avinguda Blasco Ibáñez, amb una pancarta al capdavant amb el lema "ATUREM BOLONYA", i ha finalitzat a la Plaça Manises, on es troba la Presidència de la Generalitat Valenciana, on s'ha llegit el manifest i s'ha escenificat una performance sobre la mort de la universitat pública.
Al llarg de tot el recorregut s'han pogut escoltar lemes com: "rector dimissió", "procés de bolonya procés de la vergonya" i "els estudiants no som mercaderia", entre d'altres.
Imatges de la manifestació pels carrers de València
- Girona:
Més de mig miler d’estudiants han participat a la manifestació que s’ha iniciat a la plaça Catalunya i ha finalitzat davant de la delegació de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya, on s’ha llegit el manifest nacional del SEPC contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Posteriorment, el coordinador del Consell d’Estudiants de la UdG ha fet un breu resum del que han suposat els resultats del referèndum celebrat el passat 13 de novembre a la UdG, en que la veu dels estudiants va ser unànime demanant la paralització de l’aplicació del Pla de Bolonya.
- Lleida:
Mig miler d’estudiants s’han manifestat avui contra l’aplicació del procés de Bolonya a la Universitat de Lleida. La manifestació que ha transcorregut els carrers de Lleida sense incidents ha recorregut des de la plaça Víctor Siurana fins al Campus de Cappont. On s’ha llegit un manifest i s’ha realitzat una petita representació teatral caricaturitzant a aquells culpables de l’aplicació de l’EEES.
S’ha recordat també que el procés de Bolonya ja l’any passat va quedar deslegitimat sota una consulta popular on un 94,56% dels vots van demanar explícitament l’aturada d’aquest procés i l’inici d’un procés de debat sobre la universitat pública.
Durant tot el matí s’han organitzat piquets informatius als campus d’Agrònoms i Cappont, on s’ha animat als estudiants a unir-se a la manifestació contra el procés de Bolonya, els moments previs a la concentració s’ha fet un passaclasses per la facultat de Lletres animant als estudiants que encara hi havia a unir-se a la convocatòria de les Assemblees de Facultat i del SEPC.
Els estudiants després han procedit a tallar la Rambla d’Aragó i a fer una manifestació fins al Campus de Cappont, fent diverses aturades als dos extrems del Pont de la univesitat. Un cop allà s’ha fet una petita representació teatral caricaturitzant a aquells culpables de l’aplicació de l’EEES; el Rector, el President del Consell Social, el Conseller d’Universitats i Empresa Josep Huguet i el director del Banc Santander, Emilio Botín.
- Manresa (Bages):
Uns 200 estudiants s'han concentrat a la Plaça de Crist Rei de Manresa aquest migdia en rebuig al Procés de Bolonya.
- Olot (La Garrotxa):
Més de 200 estudiants dels instituts olotins han sortit ples carrers d'Olot sota el lema "Per una educació pública, ni LEC ni Bolonya". La mobilització ha consistit en una cercavila pel centre de la ciutat. L'acte de protesta ha acabat amb la lectura d'un manifest on els estudiants han expresat el seu rebuig a la mercantilització de l'ensenyament.
- Benissa (Marina Alta):
Uns 250 estudiants s’ha manifestat, malgrat l’adversitat del temps, pels carrers de Benissa en contra del procés de bolonya. Al llarg de tota la manifestació, els manifestants han cridat consignes com “Amb Bolonya anem de cul” o “No, no, no a la privatització”. La manifestació ha finalitzat a la plaça de l’ajuntament on s’ha llegit el manifest de la vaga. L’única incidència de la manifestació es la presa de dades a un militant del SEPC per part d’un policia local, que l’acusava d’apologia al terrorisme per portar una estelada i l’ha amenaçat en denunciar-lo.

- Castelló:
Mig miler d'estudiants s'han manifestat pels carrers de Cstelló, sense cap incidència però amb molta tensió. El seguiment de la vaga a la Universitat Jaume I ha estat molt important.
- Alacant:
Al llarg dels dies 18, 19 i 20 s'ha realitzat una acampada reivindicativa contra el procés de Bolonya a la gespa del monument de la mà de la Universitat d'Alacant. Durant aquestes jornades s’han fet una sèrie de xerrades, tallers i debats per tal d’informar a les estudiantes i als estudiants sobre l’EEES ja que no s’ha informat des dels òrgans universitaris. L’acampada va tindre una assistència d’una cinquantena de persones i el dia 20 s'ha fet una manifestació, amb més de 500 estudiants, que ha eixit des del monument de la mà, passant per diverses facultats i entrant als edificis de l’Aulari I, la Biblioteca General i finalment al Rectorat ha eixit el rector, Ignacio Raneda, a qui se li ha demanat un debat per discutir sobre el procés de Bolonya.
- Tarragona:
Prop de 500 estudiants han participat a la cercavila que es desplaçava pel recinte universitari de la URV, mentre s'anaven aturant classes, animant als estudiants a la participació i s'entonaven consignes contra l'EEES.
Per altra banda, s'han encolat per les parets diferents cartells i una gran pancarta en solidaritat amb els companys expedientats de Barcelona, al mateix temps que la gent cridava càntics en contra de la repressió per part dels estats.
Finalment, la mobilització ha acabat amb un acte popular contra un dels símbols de la privatització, els assistents han llençat pintura contra l'oficina d'una entitat bancària ubicada a la universitat.


Imatge de la cercavila a la URV

- Vic:
Més de 200 persones han participat de la manifestació que ha recorregut el centre de Vic fins arribar a la universitat. Durant tot el recorregut de la manifestació s'han cridat consignes perquè s'aturi el procés de Bolonya i reclamant que els i les estudiants puguin decidir quin és el model d'ensenyament que volen.A l'arribar a la universitat s'ha llegit el manifest i s'ha instat als estudiants a seguir lluitant per aturar el pla de Bolonya.